maydanoz.gen.tr
Maydanoz

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar











Maydanoz

Maydonoz, Maydonozgiller Familyasından olup,  koyu yeşil renkte, üst yüzü parlak ve düz 3 parçalı ve her parça 3 dilimli şekildedir. ülkemizde yoğun biçimde üretilen ve tüketilen bir bitki türüdür. Türkiye'de yetiştiği yerler : Bütün yurtta, bahçelerde yetiştirilir. Üretimi bakımından sorunsuzdur ve ülkemizde yeteri miktarda üretilebilmektedir.

Etken Maddesi : Drog yaprakta uçucu yağ oranı % 0.1 - 0.7 arasında değişir. Meyvede uçucu yağ oranı ise % 3-6 arasında varyasyon gösterir.

Ağustos-eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30-100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitki. İlk yıl bir yaprak rozeti, ikinci yıl ise bir gövde meydana getirir. Rutubetli ve sulak toprakları sever. Gövdeleri dik, tüysüz, köşeli, içi boş ve çok dallı, yaprakları saplı, parçalı ve koyu yeşil renklidir. Çiçekler şemsiye şeklinde toplanmıştır. Yaprakları tüysüz, yeşilimsi, esmer renkli, armut şeklinde ve özel kokuludur.

Tohum ile yetiştirilir. Yetiştirilmesine sonbahar veya kış sonunda başlanır. Serpme veya çizgi usulü ile metrekareye 2-5 gr tohum atılır. Çimlenmesi zor olduğundan, tohumun bir gün su içinde bırakılıp şişirilmesi iyi olur. Kumla karıştırılıp ekilir. Sık sık sulama ve ot alma yapılmalıdır. Mahsülü toplarken iyice dipten biçmemelidir.

Maydonoz, halk arasında mide bulantısını giderici, böbrek taşlarını düşürücü, kansızlıkta, halsizlikte, bağırsakların çalışmasında, diş etleri kanamasının önlenmesinde, yaraların kapanmasında, romatizmada yararlı olarak bilinir.

Kullanıldığı yerler: Kökü ve yaprakları kullanılır.

Maydanoz

Yapraklarda uçucu yağ ve glikozit, köklerinde ise uçucu yağ, şeker, müsilaj ve glikozit vardır. Yapraklar vitamin (A,C,K) bakımından zengindir. Yapraklar idrar söktürücü, midevi ve tansiyon yükseltici olarak kullanılır. Kök de aynı özelliklere sahiptir. Yaprakları yemeklere lezzet verici olarak da kullanılır. Taze yapraklar, papağan ve diğer kuşlar için tehlikelidir.

Maydonoz Kurutma : Maydonozun kurutulması çok önemlidir. En iyisi suni koşullarda 40 oC'de kurutmaktır. Kökler ise 80 oC'de kurutulmalıdır. Eğer düşük sıcaklıkta kurutulur ise kurutma çok uzun süreceği gibi, köklerin sadece dış kısmı kurur, iç kısmı rutubetli kalır. Bu durumda kolayca çürüyebilir. 
Özellikle yaprak maydanoz hasat edildikten sonra içerdiği su ve uçucu yağ oranında büyük değişme olmaktadır. Su oranı biçimden itibaren azalmasına karşın uçucu yağ oranı önce artmakta ilk iki gün sonra yeniden azalmaktadır. 

Eğer maydanozdan uçucu yağ elde edilmesi şeklinde yararlanılacak ve taze bitkinin destilasyonu düşünülüyor ise, bu takdirde önce bir soldurmanın yapılması hem su oranının düşmesi hem de uçucu yağ oranının yükselmesi yönünden yararlıdır.

Maydonoz C vitamini ve güçlendirici etkinlik yönünden çok zengin bir bitkidir. İştah açar, ter çıkartır, ateş düşürür. Kadınların düzensiz adet görmelerini yoluna sokar ve organizmayı zehirlerden arındırır. Bu yüzden maydanoz karaciğer hastalıklarına, sarılığa, egzamalara, selülite, romatizmaya, gut hastalığına ve idrar yolları taşlarına karşı tavsiye edilir.

Yayınlanma Tarihi : 13.02.2013 13:06:43

Maydanoz Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Maydanoz"

Alı

Maydonozu sofranızdan eksik etmeyin hertürlü faydasıni görürsünüz

2013-10-15

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Maydanoz Köfte

Maydanoz köfte: oldukça sevilen bir yemek türüdür. Besin değeri yüksektir ve sağlığa faydası ile bilinmektedir. Maydanoz köfte genellikle sofralarda ana yemek olarak ikram edilmektedir. Çoklu misafir alımlarında hem lezzeti ile he...

Maydanoz Üretimi

Maydanoz bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Bu tohumların taze olmaları gerekir. Bahçemizde derince kazılan ve düzeltilen yerlerine bu tohumlar, ilkbaharda havalar ısındığında, günün öğle saatlerinde serpilerek ve üzerleri i...

Maydanoz Suyu Kürü

Maydanoz suyu kürü; zayıflamanın yanı sıra bir çok hastalığa şifa olmaktadır. Maydanoz 2000 yılı aşkın süredir hem yiyecek hemde bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. A, C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. İnce bağır...

Maydanoz Ekimi

Maydanoz Ekimi, Bitkiler çoğumuzun sevdiği ve beğenerek iştahla yediği bir besin kaynağıdır. Maydanozda bunlardan sadecede biridir. Güzel kokusu ve tadıyla katılan yemeklerde damak ta nefis bir lezzet bırakır. Öncelikle maydanoz e...

Maydanozun Yetiştirilmesi

İklim isteği: Aslında Akdeniz havzasının bitkisi olan maydanoz, dünyada ılıman iklimli bütün bölgelerde yetiştirilmektedir. Maydanoz bitkisi, güneşli ve özellikle yarı gölge yerleri çok sever. Balkonlarda kutu biçimindeki saksılar...

Maydanoz Yetiştiriciliği

Maydanoz yetiştiriciliği, Maydanoz, karaciğeri arındırarak daha sağlıklı çalışmasını sağlamak, hastalıktan kaynaklanan yorgunluğu gidermek, hebatit B virüsünün aktive olmasını önlemek gibi birçok faydaları olan bir bitkidir.Maydan...

Maydanoz Kürü

Maydanoz kürü, son yılların en çok konuşulan zayıflama ürünü olarak diyet listelerinde yerini almaktadır. Dergi, gazete ve televizyonlarda hemen her gün bu kürün zayıflatma zayıflatıcı özelliği konuşulmakta. Kilo sorunu olanlar...

Maydanoz Suyu Diyeti

Maydanoz suyu diyeti: Maydanoz. A,C ve K vitamini bakımından oldukça zengin bir bitki olup,  yüksek oranda kalsiyum, demir ve potasyum içermektedir. Bu özellikleri ile  yemeklerde ve salatalarda kullanılan bir bitki olmayıp, bazı...

Cilt İçin Maydanoz Kürü

Cilt için maydanoz kürü, cilt lekeleri; erkek kadın her cinste sık görülen ve görünüm açısından kişileri oldukça rahatsız eden sorunlardan biridir. Vücudun çeşitli bölgelerinde olabilen bu lekeler, daha çok alın, çene ve yanak böl...

Yağ Yakıcı Maydanoz Limon Kürü

Yağ Yakıcı Maydanoz Limon Kürü, Maydanoz, sofralarımızı, yemeklerimizi süsleyen bir bitki olmasının yanında kilo problemi yaşayan insanlar için de büyük bir nimettir. Maydanoz, güçlü bir ödem atıcıdır. Aşağıda belirteceğimiz yağ...















Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Maydanoz, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017