Maydanozun Yetiştirilmesi
13 Temmuz 2024

Maydanozun Yetiştirilmesi


İklim İsteği:

Aslında Akdeniz havzasının bitkisi olan maydanoz, dünyada ılıman iklimli bütün bölgelerde yetiştirilmektedir. Maydanoz bitkisi, güneşli ve özellikle yarı gölge yerleri çok sever. Balkonlarda kutu biçimindeki saksılarda bile yetiştirilebilir.

Sulama:

Maydanoz, suyu çok seven bir bitkidir. Toprağı sürekli olarak nemli tutulursa bitki çok iyi gelişir, yaprakları iri ve canlı olur. Sulama yetersiz kalırsa bitki bodurlaşır, yaprakları ufalır ve sararır.

Gübreleme:

Maydanoz bitkisine yılda bir-iki kez iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi ya da kompoze fenni gübre serpilmesi yararlı olur. Bu gübreleme, bitkinin sağlıklı ve verimli bir şekilde gelişmesini sağlar.

Toprak Hazırlığı:

Maydanoz bitkisi, organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek ve iyi drene edilmiş toprakları tercih eder. Toprak hazırlığı yaparken, toprağın derinlemesine işlenmesi ve yabancı otlardan arındırılması önemlidir.

Tohum Ekimi:

Maydanoz tohumları, doğrudan toprağa ekilebileceği gibi, fide olarak da yetiştirilebilir. Tohumlar, 0.5-1 cm derinliğe ekilmelidir. Ekim sonrası toprak hafifçe bastırılarak tohumların toprağa iyice temas etmesi sağlanmalıdır. Tohumların çimlenmesi için toprak sürekli nemli tutulmalıdır.

Hasat (Derim):

Maydanoz bitkisinin yaprakları, tohumlarının ekiminden iki ay kadar sonra, irileştikçe saplarıyla birlikte koparılarak hasat edilir. Ancak her seferinde bitkinin üzerinde birkaç yaprak bırakılarak bitkinin canlılığı ve sürekliliği sağlanır. Maydanozun ikinci yılında uzayan çiçek sapları koparılıp atılırken aynı yerde, yeni bitkilerin üremesi için birkaç çiçek şemsiyesi bırakılıp olgunlaşmasına olanak tanınır.

Ekstra Bilgiler:

Maydanoz bir bienal bitkidir, yani yaşam döngüsü iki yıl sürer. İlk yıl yapraklarını geliştirir, ikinci yıl ise çiçek açarak tohum oluşturur. Ayrıca, maydanozun içeriğinde yüksek miktarda C vitamini, demir ve kalsiyum bulunur ki bu da onu besleyici bir bitki haline getirir.

  • Maydanoz bitkisi, haşere ve zararlılara karşı oldukça dayanıklıdır.
  • Bitki, serin iklimlerde daha iyi gelişim gösterir.
  • Maydanozun yaprakları hem taze hem de kurutulmuş olarak kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Maydanoz Limon Kürü Tarifi

Maydanoz Limon Kürü Tarifi