Maydanoz Nasıl Ekilir
19 Temmuz 2024

Maydanoz Nasıl Ekilir

Maydanoz Nasıl Ekilir?

Maydanoz, fide yetiştirme gerektirmeyen bir bitkidir. Tohumları doğrudan toprağa ekilir. Çok yıllık bir bitki olduğundan, kökü uzun yıllar toprak altında kalabilir. Otsu bir bitki olduğundan, gövdesi odunlaşma yapmaz. Ekim için düz yapraklı türleri tercih etmelisiniz.

Doğru Maydanoz Türünü Seçmek

Kıvırcık yapraklı maydanozların tadı pek beğenilmez ve yaprakları daha kalın olur. Ekim için ilkbahar aylarını beklemelisiniz. Bu bitki ılıman iklime ve yüksek rutubete sahip bölgeleri daha fazla sever. Böyle özelliklere sahip yerlerde yıl boyunca yetiştirilebilir. Soğuk yerlerde ise şartlara göre ilkbahar ve sonbahar arasında yetiştirilebilir.

Toprak Seçimi ve Hazırlığı

Maydanoz, toprak açısından fazla seçici değildir; besin maddeleri zengin olan topraklarda yetiştirilebilir. Yine de derin bünyeye sahip topraklarda iyi sonuçlar verir. pH değerleri 5.5 ve 8.0 arasında olan topraklar en uygun özelliklere sahiptir. Yaz aylarının kurak olduğu bölgelerde yetiştirme tavalarında, yağışlı ve rutubetli bölgelerde ise tarlada şeritler halinde ekilir. Ekim yapacağınız tarlanın otlardan temizlenmiş olması gerekir. Yabancı otların olması üretimi düşüren etkenlerden biridir.

Maydanoz Ekimi İçin Adımlar

  • Toprağın yabani otlardan arındırılarak, ekimden en az bir ay önce çiftlik gübresi ile gübrelenmesi ve derince sürülmesi gerekir.
  • İlkbahar geldiğinde toprağı ekim için hazırlamaya başlamalısınız.
  • Tava biçiminde üretim yapılacaksa, tarlanın seviyesinden 10-15 cm aşağıda kalacak biçimde, 100-120 cm genişlikte ve istediğiniz uzunlukta hazırlık yapmalısınız. Tarlada üretim yapılacaksa bu hazırlığa gerek yoktur.
  • Tarladaki toprağı düz bir konuma getirerek sulamalısınız.
  • Tohumları toprağa açtığınız şeritlere tuz serper gibi atın.
  • Tohumların üstüne ince bir tabaka toprak atın.
  • Yeniden toprağı hafifçe sulayın.
  • Çimlenme dönemi uzun sürdüğünden, tohumların atılmasından sonra 3-4 hafta beklemeniz gerekmektedir. Çimlenmenin düzgün olabilmesi için, bu dönemde sulamaya önem vermeniz gerekir. Bu dönemde sulamayı yağmurlama şeklinde yapmalısınız. Bitki biraz büyüyüp, 2-3 yapraklı olduğunda salma sulama yapabilirsiniz. Maydanoz suya karşı hassas olduğundan, suyu fazla göllendirmemeniz gerekir. Suyu uzun süre bitkinin üzerinde tutmanız onları sarartarak, ölmelerine neden olur.
  • Tohumlar çimlendikten sonra büyüme döneminde, maydanozlarla birlikte büyüyen yabani otları temizlemelisiniz. Bu şekilde maydanozların topraktan daha fazla besin almasını sağlayarak, büyümelerine yardımcı olursunuz.

Ekstra Bilgiler

Maydanozun en iyi şekilde yetişmesi için uygun sıcaklık aralığı 15-25°C'dir. Bitkinin daha hızlı büyüyebilmesi için düzenli olarak sulama yapılması önemlidir. Ayrıca, bitkinin güneş ışığını doğrudan alması, fotosentez sürecini hızlandırır ve büyüme sürecini destekler. Hasat zamanı geldiğinde, maydanozun yapraklarını keserek toplayabilirsiniz. Bu işlem, bitkinin tekrar yaprak üretmesini teşvik eder.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Maydanozun Yetiştirilmesi

Maydanozun Yetiştirilmesi

Popüler İçerikler

Maydanoz Üretimi

Maydanoz Üretimi

Maydanoz Zayıflatır mı?

Maydanoz Zayıflatır mı?

Haber Bülteni