Maydanoz Nasıl Ekilir? Maydanoz, fide yetiştirme gerektirmeyen bir bitkidir. Tohumları doğrudan toprağa ekilir. Çok yıllık bir bitki olduğundan, kökü uzun yıllar toprak altında kalabilir. Otsu bir bitki olduğundan, gövdesi odunlaşma yapmaz. Ekim için düz yapraklı türleri tercih etmelisiniz. Doğru Maydanoz Türünü Seçmek Kıvırcık yapraklı maydanozların tadı pek beğenilmez ve yaprakları daha kalın olur. Ekim için ilkbahar aylarını beklemelisiniz. Bu bitki ılıman iklime ve yüksek rutubete sahip bölgeleri daha fazla sever. Böyle özelliklere sahip yerlerde yıl boyunca yetiştirilebilir. Soğuk yerlerde ise şartlara göre ilkbahar ve sonbahar arasında yetiştirilebilir. Toprak Seçimi ve Hazırlığı Maydanoz, toprak açısından fazla seçici değildir; besin maddeleri zengin olan topraklarda yetiştirilebilir. Yine de derin bünyeye sahip topraklarda iyi sonuçlar verir. pH değerleri 5.5 ve 8.0 arasında olan topraklar en uygun özelliklere sahiptir. Yaz aylarının kurak olduğu bölgelerde yetiştirme tavalarında, yağışlı ve rutubetli bölgelerde ise tarlada şeritler halinde ekilir. Ekim yapacağınız tarlanın otlardan temizlenmiş olması gerekir. Yabancı otların olması üretimi düşüren etkenlerden biridir. Maydanoz Ekimi İçin Adımlar
Ekstra Bilgiler Maydanozun en iyi şekilde yetişmesi için uygun sıcaklık aralığı 15-25°C'dir. Bitkinin daha hızlı büyüyebilmesi için düzenli olarak sulama yapılması önemlidir. Ayrıca, bitkinin güneş ışığını doğrudan alması, fotosentez sürecini hızlandırır ve büyüme sürecini destekler. Hasat zamanı geldiğinde, maydanozun yapraklarını keserek toplayabilirsiniz. Bu işlem, bitkinin tekrar yaprak üretmesini teşvik eder. |